Sultaniye Zeytinyağları
2009 yılında bir dostum vasıtası ile İzmir ili, Selçuk ilçesi, Sultaniye beldesindeki ilk bahçemizi aldık.
Bahçedeki genç ve sağlıklı ağaçları tutup, ömrünü tamamlamış olanlara veda ettiğimiz hummalı bir temizlik sürecine giriştik.
Öncelikle bulunduğumuz bölgeyi sevgiyle onurlandırmak adına, yörenin zeytin türü olan Memecik ağaçlarını sonrasında ise, kendi doğduğumuz topraklara saygımızı belirtmek için Bursa’nın zeytin türü olan Gemlik cinsi zeytin ağaçlarından diktik.
Yıllar önce bu bölgede bir ağaçtan şeftali koparıp yemiş olanlarınız varsa muhtemelen o tadı hala unutmamışlardır. Hafızamızdan silinmeyen bu tadı da yeniden yakalayabilmek için biraz da şeftali ağacı diktik.
Daha sonra bu bahçenin hemen yanındaki zeytin bahçesini aldık. Yaşlı ve bakıma muhtaç Memecik tipi zeytin ağaçları olan bu bahçe bizi keyifli bir şekilde ama çok meşgul etti. Sevginin emek olduğu bilinciyle çalıştık ve bu sene 11.cisi düzenlenen Zeytindostu yarışmasında Gümüş Madalya ile ödüllendirildik.
Geleneksel usullerle ve iyi tarım uygulaması kapsamında bahçemizde; zeytin, zeytinyağı, şeftali, incir, süt, peynir ve yumurta üretiyoruz. Tabi tüm bunların yapımında emeği geçen Pekün ailesi fertlerine çok teşekkür ediyoruz. Onlar olmasa benim gibi betona gömülmüş bir İstanbullunun bunların üstesinden gelmesi söz konusu olamazdı. Unutmayalım ki; toprak hayattır, sağlıktır, huzurdur ve dosttur.
Zeytin Ağacı Yaşamı
Ekilmeden, kendiliğinden yetişen zeytine; yabani zeytin veya delice (oleaster) denir. Delice, aşılanıp-ıslah edilerek, kültür bitkisine(sativa) dönüştürülüp, daha verimli bir hale getirilebilir. Fidandan, dikme olarak yetiştirilen zeytin ağacı, kazık kök yapmaz ve çabuk yıkılır. Oysa dağda, tohumdan üreyen zeytin ağacı; kazık köklüdür, yerinden kolay sökülmez. Zeytin Ağacı
SULTANİYE