Zeytinyağlı Yemekler, Zeytinyağıyla yapılan yüzlerce çeşit yemek, meze ve salata çeşitleri mevcuttur. Aşağıda değişik zeytinyağlı yemekler anlatılmıştır.
Zeytinyağlı Yemekler
Zeytinyağlı Yemekler
ZEYTİNYAĞLI TAZE FASULYE
Malzemeler:
1 kg taze fasulye (ayıklanıp, ince dilimlendikten sonra yıkanmış ve süzdürülmüş)
200 gr (2 orta boy)soğan (ince doğranmış)
200 gr konkase domates
1 çay kaşığı toz şeker
125 ml (1/2 su bardağı) zeytinyağı
(2 su bardağı) su
Pişirme Süresi: 20 dakika
Hazırlanışı: Fasulyeleri bir tencereye yerleştirip, üzerlerine soğanı ve domatesi koyun.
Tuz, şeker ve zeytinyağını ilave edin. Malzemenin üzerine yağlı kağıt örtüp , tencerenin kapağını kapatın.
Ağır ateşte , yaklaşık 20 dakika fasulyeler renk değiştirinceye kadar pişirin. Kapağı ve yağlı kağıdı kaldırıp , suyunu ilave edin.
Kapağı kapatıp yine ağır ateşte yaklaşık 1 saat pişirin. Yemek pişince tencereyi ateşten alın.
Kapağını açmadan soğumaya bırakın isteğe göre, zeytinyağlı fasulye ılınınca ya da tamamen soğuyunca, yemeği tabaklara aktarıp ılık ya da soğuk olarak servis yapın.
Zeytinyağlı Yemekler
ZEYTİNYAĞLI TAZE BAKLA
Malzemeler:
1500 gr. taze bakla
1 bardak zeytinyağı
3 demet taze soğan
1 demet dereotu
2 demet nane
1 çorba kaşığı toz şeker
2 adet limonun suyu
Tuz
Pişirme Süresi: 90 dakika
Hazırlanışı: Baklanın uçlarını ve iki yandaki kılçıklarını sıyırarak ince kesin.
Sonra su dolu bir tepsi yada tencereye atarak yıkayın ve süzün. Sonra tuz ile limon suyu katarak harmanlarcasına karıştırın.
Daha sonra baklaların büyük ve aynı boyda olanlardan bir miktar seçerek, bunları içinde pişirecek olduğumuz büyükçe tencerenin altına yan yana düzgün bir şekilde döşeyin, tam ortalarına da çok ince kıyılmış dereotu ile yarım demet nane yerleştirin.
Sonra üstlerini küçük parçalara kesilmiş bir sıra taze soğan koyun, onların üstlerine de gelişigüzel olmak üzere kalan bakla ve soğanları yerleştirdikten sonra zeytinyağı, 2 bardak su ile toz şeker koyun.
Sonra, üzerlerine ıslatılmış bir yağlı kağıt örterek tencerenin kapağını sıkıca kapatın, baklalar suyunu çekip yumuşak bir hal alıncaya kadar kuvvetli ateşte yaklaşık 1.5 saat pişirin ve tencereyi ateşten alarak, baklalar iyice soğuduktan sonra tencerenin üstüne bir tabak kapatıp alt üst ederek baklaları tabağa alıp servis yapın.
ZEYTİNYAĞLI SEBZELİ BİBER YEMEĞİ
Malzemeler:
1 adet patlıcan
3-4 adet kabak
2 adet kırmızı biber
1 adet sarı biber
1 adet yeşil biber (dolmalık)
2 adet soğan
4 orta boy domates
3 diş sarımsak
1 çay bardağı zeytinyağı
Tuz, karabiber
1 adet kesme şeker
1/2 demet kıyılmış maydanoz
1/2 demet fesleğen
Pişirme Süresi: 15 dakika
Hazırlanışı: Patlıcanı alaca biçiminde soyup 1 cm. kalınlığında halka şeklinde doğrayın.
Tuzlu suda 15 dakika bekletin. Kabak ve biberleri halka şeklinde doğrayın.
Soğanları küp şeklinde kesin. Domateslerin kabuklarını soyup ufak ufak doğrayın.
Sarımsakları da ayıklayıp küçük küçük kesin. Bir tencerede zeytinyağını hafifçe kızdırdıktan sonra suyunu iyice sıkıp kuruladığınız patlıcan, kabak, biber, soğan ve sarımsağı ekleyip hafifçe kavurun.
Domates, tuz, karabiber ve şekeri ilave edip ateşin altını hafifçe kısarak sebzeler yumuşayıp yağında kalana kadar pişirin.
Eğer suyu kalmamışsa yarım çay bardağı ılık su ilave edebilirsiniz.
Ocaktan indireceğinize yakın maydanoz ve fesleğeni de ilave edip 5 dakika daha pişirin.
Zeytinyağlı karışık sebzeli biber yemeğini ılık veya soğuk olarak servis yapabilirsiniz.
Tarifler bizde. Uğraşamam, denemek isterim derseniz Alazade Restoran